Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Μαθητικοί Λογοτεχνικοί και Καλλιτεχνικοί Διαγωνισμοί


Παρακαλώ διαβάστε τις πιο κάτω ανακοινώσεις και επισκεφθείτε τους αντίστοιχους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Ελληνικών ή να απευθυνθείτε στον καθηγητή/στην καθηγήτρια των Ελληνικών σας για καθοδήγηση.

1. Γραπτός διαγωνισµός του Τµήµατος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Τα Κυπριακά Ταχυδροµεία, σε συνεργασία µε την Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρεία, προκηρύσσουν για τη σχολική χρονιά 2016-2017 γραπτό διαγωνισµό µε θέµα «Το Φυσικό Περιβάλλον και τα Κυπριακά Γραμματόσημα». Η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού είναι η 31η Ιανουαρίου 2017. Ο πιο πάνω διαγωνισμός θα γίνει, πάνω σε εθελοντική βάση και στον ελεύθερο χρόνο των µαθητών, µεταξύ των µαθητών της Β΄ τάξης Γυµνασίου της Δηµόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

2. Προκήρυξη Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος για μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας.
 Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Grammar School Λευκωσίας προκηρύσσουν Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων της επαρχίας Λευκωσίας. Οι μαθητές/ τριες ενθαρρύνονται να γράψουν:

Α. Ποίηση σε ελεύθερο θέμα, στην κυπριακή διάλεκτο ή στην πανελλήνια δημοτική ή στην αγγλική γλώσσα, εμπνεόμενοι από το έργο του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Το έτος 2017 είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Μιχαηλίδη, αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον θάνατό του (1849 – 1917).

Β. Διήγημα με θέμα: «Ταξιδεύοντας στον κόσμο της πραγματικότητας και της φαντασίας» στην πανελλήνια δημοτική ή στην αγγλική γλώσσα. Το 2017 είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη, αφού συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατό του (1883 – 1957). Προτεινόμενα βιβλία για να διαβαστούν από τους/τις μαθητές/τριες είναι τα ταξιδιωτικά έργα του Ν. Καζαντζάκη: «Ταξιδεύοντας: Ιταλία – Αίγυπτος - Σινά – Ιερουσαλήμ - Κύπρος - Ο Μοριάς» και «Ταξιδεύοντας: Ισπανία».


3. Διεξαγωγή Α΄ Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μαθητικού Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού.
 Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος προκηρύσσει τον Α΄ Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2016-17, με θέμα: «Κύπρος – Ελλάδα: Ιστορία και Πολιτισμός, ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο». Σκοπός της διενέργειας του Διαγωνισμού είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν δημιουργικά ως προς το θέμα με όποιον τρόπο επιθυμούν.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Ελλάδας και της Κύπρου και αφορά σε:
Α) Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίηση, Διήγημα, Δοκίμιο, Θεατρικό έργο, Παραμύθι
Β) Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Ζωγραφική, Κολλάζ, Video, Φωτογραφία


4. Διαγωνισμός Διηγήματος στη μνήμη της Φωτεινής Ιωαννίδου Πολυβίου και Ποίησης στη μνήμη Κώστα Μόντη του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.
- Συγγραφή διηγήματος για τους μαθητές του Γυμνασίου με θέμα εμπνευσμένο από τη σχολική ζωή ώστε  αναδεικνύεται ο δάσκαλος, η σχέση του με τα παιδιά και γενικότερα ο ρόλος του και η προσφορά του στον σύγχρονο κόσμο. 
- Σύνθεση ποιήματος από μαθητές Λυκείου .
Ημερομηνία υποβολής έργων: 15/3/2017

5. Προκήρυξη του Διαγωνισμού «Σεφέρης και Κύπρος».
 Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προκηρύσσουν διαγωνισμό ποίησης και συγγραφής δοκιμίου μεταξύ των μαθητών της δεύτερης και τρίτης τάξης των δημοσίων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, των τάξεων Ε΄ και Στ΄ των Εξατάξιων Γυμνασίων και των Εσπερινών Σχολείων, καθώς επίσης της πέμπτης και έκτης (και έβδομης των επτατάξιων) ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, με γενικό θέμα «Σεφέρης και Κύπρος».
Η γλώσσα εργασίας του διαγωνισμού είναι η Ελληνική και τα κείμενα (ποίηση, δοκίμια) θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017.

6. Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στη μνήμη Μίμη Σουλιώτη («2017, 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη»).

Οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προκηρύσσουν Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής αφιερωμένο στον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2017, εκατόν χρόνων από τον θάνατό του.Δεν υπάρχουν σχόλια: