Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Συμμετοχή στην ΚΑ΄σύνοδο της Βουλής των Εφήβων στην Αθήνα - Μικαελένα Κόκκινου

Από τις 7-12 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ΚΑ΄ Σύνοδος της Βουλής  των Εφήβων. Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σε αυτή έλαβαν μέρος 290 μαθητές της Β΄ Λυκείου από όλα τα μέρη της Ελλάδας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού.Οι έφηβοι βουλευτές από την Κύπρο ήταν 19 μαθητές και ήταν χωρισμένοι στις 6 επαρχίες της Κύπρου. Εγώ ήμουν έφηβη βουλευτής Λευκωσίας.

Η εμπειρία μου αυτές τις 6 μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν συγκλονιστική. Είχαμε χωριστεί σε 6 ομάδες Διαβούλευσης με διαφορετικά θέματα. Η δική μου ομάδα ασχολήθηκε με την Προσφυγική Κρίση και τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούσαν ειδικά στα παιδιά- πρόσφυγες και καταλήξαμε με προτάσεις που καταθέσαμε για έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων την τελευταία μέρα της Συνόδου.

Οι προτάσεις που ακούστηκαν θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού της Ελλάδος.

Η πιο συναρπαστική μέρα ήταν η τελευταία όπου είχαμε την Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων στην Κεντρική Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και στην οποία παρευρέθηκαν τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης και πολλοί αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί και Βουλευτές.

Η συμμετοχή μου στη Βουλή των Εφήβων ήταν μια εμπειρία ζωής. Περάσαμε έξι αξέχαστες μέρες, γνώρισα πολλούς συνομήλικους μου από την Ελλάδα και την Κύπρο και άκουσα ιδέες που δεν θα σκεφτόμουν ποτέ. Εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις μου σε πάρα πολλά θέματα, πήρα μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες και το κυριότερο, είχα την ευκαιρία να πάρω τον λόγο και να εκφράσω τις απόψεις μου μπροστά από συνομηλίκους μου και να βιώσω μια εμπειρία συμμετοχής και ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων.

Εκτός από το πρωινό πρόγραμμα είχαμε και το βραδινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου παρακολουθήσαμε μια θεατρική παράσταση από ένα θίασο νέων ανθρώπων, το έργο «Περσέπολις» της Μαργίαν Σατραπί.              Ακόμη, παρακολουθήσαμε μουσικά  και χορευτικά συγκροτήματα. Επίσης ξεναγηθήκαμε στην Ακρόπολη και είδαμε από κοντά τον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες.


Έφυγα από την Βουλή των Εφήβων με νέες εμπειρίες, φιλίες και ιδέες. Ήταν μια «εκδρομή» με άρωμα γνώσης και ανεξαρτησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: