Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Θέμα: Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στη μνήμη Μίμη Σουλιώτη («2018, 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού»)

Οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προκηρύσσουν Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής αφιερωμένο στον ποιητή Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2018, διακόσιων είκοσι χρόνων από τη γέννησή του.  

Οι μαθητές/-τριες Γυμνασίου, αφού μελετήσουν τα κύρια γνωρίσματα της ποίησης του Διονύσιου Σολωμού, καλούνται να γράψουν ένα δικό τους ποίημα χρησιμοποιώντας ως αφόρμηση ένα από τα πιο κάτω ποιήματα, που είναι ανθολογημένα στα σχολικά εγχειρίδια Γυμνασίου, ή και άλλο δικής τους επιλογής. 

Τόσο οι μαθητές/-τριες Γυμνασίου όσο και οι μαθητές/-τριες Λυκείου μπορούν να γράψουν με βάση τις πιο πάνω προδιαγραφές τα ποιήματά τους, χωρίς άλλους περιορισμούς. Εναλλακτικά είναι δυνατόν να γράψουν τα ποιήματά τους σε μία από τις πιο κάτω μορφές, με πρότυπο ποιήματα του Δ. Σολωμού που εντάσσονται στα αντίστοιχα ποιητικά είδη, δείγματα των οποίων παρατιθενται στο Παραρτημα Β΄: Επίγραμμα (βλ. Παραρτημα Β΄, σ. 5), ύμνος (ό.π., 6), ωδή (ό.π., 3-4), σατιρική ωδή (ό.π., 4). Στην περίπτωση που μαθητής/- τρια θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό με επιγράμματα, αυτά να είναι τουλάχιστον πέντε (5).  

Τα ποιητικά κείμενα των μαθητών/-τριών πρέπει να αποσταλούν στη διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Γωνία Κίμωνος και Θουκυδίδου, Ακρόπολη, 1434 Λευκωσία, μέχρι την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, υπόψη κ. Λεωνίδα Γαλάζη, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων (αποδεικτικό στοιχείο η σφραγίδα του ταχυδρομείου). Εκπρόθεσμες συμμετοχές δεν θα αξιολογηθούν. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και η συγγραφή θα γίνει στον ελεύθερο χρόνο τους. Κάθε σχολείο μπορεί να υποβάλει μέχρι τρεις (3) συμμετοχές. Μαζί με το πρωτότυπο κείμενο κάθε συμμετοχής, να αποσταλούν πέντε φωτοαντίγραφα του κειμένου (στα οποία επίσης πρέπει το όνομα του συμμετέχοντος / της συμμετέχουσας να είναι καλυμμένο).

Η αξιολόγηση των ποιημάτων θα γίνει ξεχωριστά για το Γυμνάσιο και το Λύκειο από επιτροπή που θα οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και θα απονεμηθούν βραβεία στους/στις πρώτους/-ες μαθητές/-τριες κάθε βαθμίδας. 

Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, να παραδώσουν τα έργα τους μέχρι τις 10 Ιανουαρίου στην υπεύθυνη του τμήματος Ελληνικών, κ. Χριστίνα Ιωακειμίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον εξής σύνδεσμο:
http://enimerosi.moec.gov.cy/ypp6298

Δεν υπάρχουν σχόλια: